piątek, 5 października 2018

Chipsy z kolorowych buraków

Jakiś czas temu w ofercie sklepowej pojawiły się chipsy z warzyw. Mają zbyt intensywne kolory jakby ktoś dodawał do nich barwnika. A reklamują jako naturalne, w smaku nawet dobre. Jednak wyjdźmy na przeciw sklepowym produktom i zróbmy sobie takie chipsy w domu. To naprawdę nic trudnego. Możemy dodać wcześniej przyprawy jakie lubimy, a nie zdawać się na gust producenta.
I co najważniejsze znamy pochodzenie warzyw. Zdajcie się na sprawdzone źródło.

Najlepiej suszyć warzywa w suszarce do żywności. Masz pewność, że się nie spalą. Pamiętaj, że warzywa poprzez suszenie tracą na objętości, jednak pod wpływem żucia powracają do pierwotnej postaci.

300 g białych buraków
300 g żółtych buraków
300 g buraków choggia
sól morska
rozmaryn
oliwa

Buraki upiecz w folii lub żaroodpornym naczyniu. Po przestudzeniu obierz i pokrój na cienkie plasterki.
Możesz je doprawić teraz lub wysuszyć saute.
Część zrobiłam saute, a część zamarynowałam w oliwie z dodatkiem rozmarynu i soli morskiej.
Buraki wysusz wg wskazań producenta suszarki. Ja suszyłam 4 godziny. Po tym czasie są wysuszone, ale jeszcze sprężyste.
Tak wysuszonych buraków (oczywiście odpowiedniej odmiany) można tez używać do zup.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz