środa, 7 listopada 2018

Pate ze strusiej wątróbki

Mięso strusia jest mało popularne w Polsce. Jednak coraz częściej można skosztować go na różnych eventach kulinarnych. Surowe mięso przypomina kolorem koninę, jest chude i smaczne. Bardzo smakował mi tatar ze strusia, pieczone mięso już mniej. Zaś wątróbka dobrze przygotowana zaskoczy nawet najbardziej wybredne podniebienie. Nie potrzeba nawet tłuszczu do jej przygotowania, bo zawiera ona w sobie go sporo. Przyrządź ja na patelni lub grillu i zjedz w kanapce. Albo tak jak ja zrób smaczne pate, czyli miękki pasztet do smarowania chleba.
Pate możesz trzymać w lodówce do 7 dni lub zamrozić. Najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym lub konfiturą z czerwonej cebuli.

500 g wątróbki ze strusia
150 g masła
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżka listeczków świeżego tymianku
60 ml whisky
sól morska
pieprz czarny
oraz
40 g masła
gałązki tymianku do dekoracji

Wątróbkę umyj i osusz. W rondelku zagotuj wodę, na wrzącą włóż wątróbki i parz 5 minut. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój w większą kostkę.
Na głębokiej patelni na wolnym ogniu rozpuść 2 łyżki masła, dodaj posiekana drobno szalotkę. Wymieszaj i dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz listki tymianku. Wymieszaj dokładnie razem i smaż 2-3 minuty po czym dodaj wątróbkę. znów zamieszaj i dodaj whisky. Przemieszaj i smaż jeszcze 5 minut wszystko razem. Patelnię zdejmij z palnika, a zawartość przełóż do blendera, dodaj resztę masła (rozpuść je wcześniej), pół łyżeczki soli oraz pieprz wg uznania. Zblenduj na gładką masę, ma mieć konsystencję musu. Przełóż do porcelanowych lub kamionkowych naczynek i wstaw do lodówki na około 2 godziny aż zastygną.
Rozpuść 40 g masła i polej nim pate oraz ułóż gałązki tymianku.
Podawaj na świeżym chlebie lub bagietce.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/11/pate-ze-strusiej-watrobki.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/11/pate-ze-strusiej-watrobki.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/11/pate-ze-strusiej-watrobki.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2018/11/pate-ze-strusiej-watrobki.html
Wątróbka ze strusia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz