sobota, 4 maja 2019

Casarecce z krewatkami, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi

Krewetki, najbardziej smaczne owoce morza, które można przyrządzić w róznych wariantach smakowych. Jemy je same, jako przystawkę lub danie główne z makaronem. Popularne jako koktajl krewetkowy czy w azjatyckiej kuchni w zupach, tempurze. Szeroki wachlarz mozliwości daje do myslenia, a tak wiele jeszcze pozostaje do odkrycia.

Mój przepis to idealne danie główne lub lekka wczesna kolacja. Smaczne i pożywne.

1 porcja to 120 g suchego makaronu oraz 9 krewetek.

240 g makaronu cassarece Barilla
18 krewetek
10 pomidorków koktajlowych
100 g szpinaku baby
200 ml białego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy extra vergine
opcjonalnie limonka

Makaron ugotuj wg zaleceń producenta na opakowaniu.

Krewetki umyj i obierz z pancerzy zostawiając "ogonek". Pancerzy nie wyrzucaj, włóż do woreczka i zamróź - na nich ugotujesz pyszny wywar, bazę pod zupę. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki przekrój na pół.
Na głębokiej patelni rozpuść masło i dodaj oliwę. Wrzuć czosnek, podsmaż go chwilę uważając by się nie przypalił. Dodaj krewetki i przesmaż z obu stron po 3-4 minuty. Wlej wino i odparuj je. Dodaj pomidorki, przemieszaj całość i dodaj szpinak. Znów przemieszaj, gdy szpinak zmniejszy objętość dodaj ugotowany wcześniej makaron. Wszystko razem się dokładnie wymieszaj.
Podawaj z plasterkami limonki jeśli lubisz.


 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz