czwartek, 2 maja 2019

Torcik tiramisu

Kiedy nadchodzą szczególne okazję, mam ochotę dzielić się radością jedząc ulubione smakołyki. I właśnie dlatego powstał ten torcik. Idealnie puszysty, delikatny, a zarazem wyrazisty.
Ma to wszystko co włoskie tiramisu mieć powinno. Choć jednak zrobiłam małą modyfikację i nie dodałam żółtka do masy. Nie zmieniło to jednak jego smaku. Myślę, że nawet nadało mu lekkości.
Taki torcik wymaga odrobiny cierpliwości i trochę czasu. Daj mu, a będziesz zadowolona/y z końcowego efektu.
Torcik ma 15 cm, dla 6 osób.

Biszkopt:

3 białka
3 żółtka
100g cukru
100 g maki pszennej luksusowej

Piekarnik nastaw na 170o góra dół bez termoobiegu.
Białka ubij na sztywno na szybkich obrotach, dodawaj partiami cukier, aż powstanie lśniąca sztywna masa bezowa. Teraz dodawaj żółtka jedno po drugim, cały czas ubijając zmniejszając obroty. Kiedy masa się połączy z żółtkami, wyłącz robota.
Makę przesiej do masy i delikatnie wmieszaj ją za pomocą szpatułki do masy. Mieszanie szpatułką to najbezpieczniejsza opcja. Ciasto będzie puszyste i nie opadnie.
Przygotuj formę na biszkopt. Moja ma 15 cm. Dno formy zabezpiecz papierem do pieczenia i wyłóż połowę masy biszkoptowej. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do suchego patyczka, około 15 minut. Po upieczeniu wyjmij formę z biszkoptem, ostudź go. Po czym delikatnie wyjmij biszkopt pomagając sobie nożykiem odcinając go od krawędzi formy.
Formę umyj, osusz i ponownie przygotuj do pieczenia drugiego biszkoptu.

Jeśli masz dwie takie same formy, upiecz biszkopt w dwóch naraz rozkładając masę po równo w każdej formie.
Oba biszkopty ostudź, jeśli wyrosły z "górką" odetnij ją ostrym nożem np. do chleba.


Nasączenie do biszkoptu:

1 espresso
3 łyżki likieru kawowego

Zaparz espresso i dodaj likier wymieszaj. Tak przygotowanym płynem nasącz oba biszkopty.

Masa mascarpone:

2 łyżki cukru pudru
200 g śmietany 30%
250 g mascarpone

Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywna pianę na wysokich obrotach, pod koniec dodaj cukier puder.  Zmniejsz obroty na średnie i dodawaj partiami mascarpone. Zwiększ obroty i wymieszaj masę przez 10 sekund. Powstanie gładka masa do przełożenia tortu.

Na nasączony biszkopt przełóż połowę masy, rozsmaruj po całości na równo. Połóż drugi biszkopt, nałóż część masy, rozsmaruj na gładko. tak samo zrób z bokami. Zostaw 3 czubate łyżki masy do dekoracji. Wstaw torcik do lodówki na 2 godziny do schłodzenia. Pozostała masę przełóż do rękawa z okrągłą tylką.

Wyjmij torcik i posyp przesianym przez sitko kakao. Przesiewaj bezpośrednio na torcik. Udekoruj torcik schłodzoną masą z rękawa. Ponownie wstaw do lodówki na 30 minut. I gotowe!

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/05/torcik-tiramisu.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/05/torcik-tiramisu.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/05/torcik-tiramisu.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2019/05/torcik-tiramisu.html




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz