poniedziałek, 4 maja 2020

Klopsiki po azjatycku

Klopsiki to popularne danie w każdym zakątku świata. Przyrządzane z aromatycznymi przyprawami, przede wszystkim duszone w sosie. Podawane z makaronem, ziemniakami, kopytkami czy ryżem. Stanowią smaczny i pożywny posiłek w ciągu dnia.
Moje klopsiki po azjatycku są aromatyczne i łatwe w przygotowaniu. Marynowanie mięsa trwa minimum 12 godzin. Samo duszenie trwa około 30 minut.

500 g łopatki wieprzowej
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka miodu
1 łyżka srirachy
1 łyżka octu ryżowego
70 ml lodowatej wody
1 op. sosu Szechuan Tomato Blue Dragon
200 ml wody
ryż jaśminowy
szczypiorek


Mięso umyj i osusz. Pokrój na paski i zmiel w maszynce na średnich oczkach. Sos sojowy wymieszaj z rybny, octem ryżowym, srirachą i miodem. W misce wymieszaj dokładnie składniki marynaty z mięsem. Ugniataj razem przez 3 minuty po czym dodaj wodę i znów zagniataj mięso aby wszystko dobrze się połączyło. Miskę owiń folia spożywczą i wstaw do lodówki na 12 do 24 godzin.

Po tym czasie formuj klopsiki wielkości 3,5- 4 cm. Na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego i wkładaj klopsiki. Obsmaż klopsiki na rumiano, niech ładnie zbrązowieją z każdej strony. Następnie dodaj wodę i opakowanie sosu Blue Dragon. Wymieszaj i duś klopsiki 15 minut na wolnym ogniu. Sos się nieco zredukuje. Polej wodą jeśli trzeba.
W tym samym czasie ugotuj ryż według wskazówek producenta.

Klopsiki podawaj z ryżem, sezamem i grubo pokrojonym szczypiorkiem.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/05/klopsiki-po-azjatycku.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/05/klopsiki-po-azjatycku.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/05/klopsiki-po-azjatycku.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz