środa, 21 października 2020

Bruschetta z pomidorami

Klasyka włoskiej kuchni, zimna przystawka. Wręcz idealna na ciepłe, letnie dni. Ale także na lekka kolację. Zdrowa, lekkostrawna grzanka z pomidorami przyprawionymi czosnkiem i bazylią. Do tego sól i pieprz i jest gotowa przystawka.

Tej przystawki jest naprawdę wiele wersji. jedni przygotowują ją ze sparzonych pomidorów, lub lekko podduszonych warzyw. Nawet mowa o oliwie w farszu w niektórych przepisach. Mówi się ilu kucharzy tyle wersji danego dania.

Dla mnie bruschetta to sparzone, wydrążone pomidory doprawione świeżą bazylią, drobno posiekanym czosnkiem. Sól, pieprz do smaku. 

Grzanki zrób z jasnego pieczywa. Najlepiej wyglądają i są podsuszone z opiekacza grillowego. Z jego braku grzanki zrobisz z powodzeniem na patelni lub w piekarniku.

Na 200 g pomidora użyj 10 g bazylii i posiekany drobno ząbek czosnku.

400 g pomidorów malinowych
20 g świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz czarny świeżo mielony 

Pomidory natnij z obu stron (przy gnieździe nasiennym i od dołu), usuń gniazdo nasienne i sparz wrzątkiem. Kiedy skórka zacznie odchodzić, przełóż do miski z lodowatą wodą. Jak masz lód dołóż, pomoże szybciej schłodzić pomidory. Teraz możesz je obrać, przekrój na pół w poziomie i wyjmij pestki. Pomidory pokrój w średnią kostkę. 

Posiekaj drobno czosnek i pokrój bazylię w julienne. Wszystko razem wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Schłódź w lodówce przez godzinę. 
Podawaj na świeżo zrobionej, jeszcze ciepłej grzance. Przez podaniem polej dobrej jakości oliwą z oliwek.
 




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz