sobota, 20 marca 2021

Drożdżówki z wiśniami i kruszonką

Drożdżowe kojarzy mi się z niedzielą u Babci. Zawsze po obiedzie czekało puszyste ciasto z kruszonką. Niestety zbyt szybko odeszła, a ja swoją technikę wyrabiania ciasta jak i jego wypiekania musiałam doskonalić sama. Dziś kiedy moim najlepszym przyjacielem w kuchni jest robot, połowę roboty odwala za mnie. Co kiedyś byłoby nie do pomyślenia. Dziś to bardzo dobry pomocnik i duże ułatwienie. 

Wyrabianie ciasta w robocie niczemu nie przeszkadza, wbrew ogólnym mitom i wątpliwościom ciasto w metalowej misie wyrasta.

Moje ciasto na drożdżówki jest puszyste i ładnie wyrasta. Korzystam z suchych drożdży i mimo, że nie trzeba robić zaczynu - ja to robię. Taki mój mały trik.

Kruszonka:

50 g masła
50 g cukru
150 g mąki

Z podanych składników zrób kruszonkę. Masło rozpuść, dodaj cukier i mąkę, zagnieć palcami. Niech ma małe i większe grudki.

Wiśnie do drożdżówki:

400 g mrożonych wiśni
3 łyżki cukru
 
Powyższe składniki włóż do rondla i zagotuj. Wiśnie maja się rozmrozić, ale nie rozpaść. Odsącz je z nadmiaru soku i wystudź.
 

Ciasto na 8-9 drożdżówek:

500 g maki pszennej typ 450
szklanka mleka
120 g masła
7 g suszonych drożdży
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
szczypta soli


Masło rozpuść i ostaw do ostygnięcia. Weź drożdże i przesyp do miski, dodaj łyżkę cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj. Dodaj 2 czubate łyżki mąki i ponownie wymieszaj,  aż drożdże się rozpuszczą i odstaw na 15 minut. W tym czasie podwoją swoją objętość. 

Do miski robota wsyp mąkę, dodaj sól i pozostały cukier. Dokładnie wymieszaj. Ciepłe mleko wymieszaj z rozpuszczonym masłem i żółtkami. Dodaj mokre składniki i zaczyn do mąki. Za pomocą haka wyrabiaj ciasto drożdżowe. Jest gotowe gdy z łatwością odchodzi od ścianek misy. Jeśli uważasz, ze jest zbyt lejące się dodaj mąki lub ciepłego leka gdyby było za twarde.
Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyjmij ciasto z misy i lekko je zagnieć. Wystarczy 2 lub 3 razy aby zrobić kulkę. Ciasto podziel ciasto na 8- 9 równych części, z każdej uformuj kulkę. Po czym rekami uformuj placek jak na pizzę. Zrób wgniecenie na środku palcami. Tak uformowane drożdżówki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piekarnik nastaw na 170o góra-dół bez termoobiegu. W tym czasie drożdżówki nieco urosną.

Kiedy piekarnik jest nagrzany na wyrośnięte drożdżówki nakładaj po 2 łyżki wiśni w dołek drożdżówki i posyp obficie kruszonką.
Tak przygotowane drożdżówki wstaw do piekarnika i piecz 15 minut aż będzie pięknie złocisto brązowa. Sprawdź patyczkiem czy jest gotowe. Patyczek musi być suchy.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/03/drozdzowki-z-wisniami-i-kruszonka.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/03/drozdzowki-z-wisniami-i-kruszonka.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/03/drozdzowki-z-wisniami-i-kruszonka.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz