poniedziałek, 15 listopada 2021

Kremowy sernik z białą czekoladą

 Kremowy, rozpływający się w ustach sernik z białą czekoladą. Warto dodać, że jak spróbujesz innego nie będziesz chciał. Nie umiem zdecydować który lepszy na białej czy ciemnej czekoladzie.

Spód sernika:

200 g kruchych ciastek matcha
30 g masła
30 g ciemnej czekolady
15 g kakao
 
Ciastka zmiel, masło i czekoladę rozpuść razem. Całość wymieszaj wraz z kakao do otrzymania gęstej, mokrej masy.  
Przygotuj tortownicę o wymiarze 21 cm. Na dno wyłóż papier do pieczenia, złóż formę. Na dno rozprowadź przygotowany spód sernika. Całą formę zabezpiecz folią aluminiową, tak aby wystawała powyżej formy ok 5 cm.
Piekarnik nagrzej do 180o bez termoobiegu. 
Tak przygotowany spód piecz 8 min w nagrzanym piekarniku. Po czym wyjmij formę i ostudź upieczony spód.

Sernik masa:

600 g mielonego białego twarogu
250 g mascarpone
300 ml śmietanki 36%
200 g białej czekolady Callebaut
100 g cukru białego drobno mielonego
4 jajka roz. M
25 g mąki pszennej
2 g soli

Śmietankę pogrzej w rondelku, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia! Zdejmij rondelek z ognia i wsyp czekoladę, po czym wymieszaj rózgą do połączenia się składników. Ma powstać lśniąca jednolita masa. Zostaw do ostudzenia, od czasu do czasu mieszając.

Do misy robota przełóż twaróg i mascarpone, mieszaj (za pomocą końcówki do ubijania) na średnich obrotach do połączenia się składników. Następnie w 3 turach dodaj cukier, mąkę i sól. Po każdej turze ubijaj masę 2 minuty. Teraz dodawaj jajka, jedno po drugim w odstępach minuty po każdym dodaniu jajka. Kiedy masa całkowicie się połączy dodaj rozpuszczoną masę czekoladową. Ponownie wymieszaj do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wylej ostrożnie na wcześniej upieczony spód.
Piekarnik ponownie nagrzej do 180o bez termoobiegu.
Przygotowaną formę z sernikiem (zabezpieczoną folią) włóż do większej formy i wlej wodę do połowy formy (uważaj aby woda ne dostała się za folię aluminiową). Włóż ostrożnie do piekarnika  piecz 60-90 minut. Brzegi mają być ścięte, a środek trzęsący. 
Po upieczeniu sernik zostaw do ostygnięcia w piekarniku. Po czym przełóż go do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień można sernik pokroić.
Podawaj z glazurą z kwaśnej śmietany i sosem wiśniowym.

*kruche ciastka możesz zastąpić herbatnikami, włoskimi ciasteczkami cantuccini, ciasteczkami digestive.

Glazura z kwaśnej śmietany

100 g kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru

Składniki wymieszaj za pomocą rózgi. Na ostudzony sernik wylej glazurę i rozprowadź po całości.

Sos wiśniowy:

200 g mrożonych wiśni
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki wody

Wiśnie i cukier umieść w rondelku. Podgrzej i gotuj 2 minuty. W szklance z woda rozpuść mąkę ziemniaczaną, a następnie dodaj do wiśni. Wymieszaj delikatnie rózgą. Zagotuj i odstaw do ostudzenia.
 
https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/11/kremowy-sernik-z-biaa-czekolada.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/11/kremowy-sernik-z-biaa-czekolada.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/11/kremowy-sernik-z-biaa-czekolada.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2021/11/kremowy-sernik-z-biaa-czekolada.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz