wtorek, 10 stycznia 2023

Kurczak w czerwonym curry z warzywami i vermicelli

 Bardzo lubię intensywne smaki w kuchni. Kuchnia indyjska taka właśnie jest, aromatyczna i intensywna, zarówno w smakach jak i zapachach. Curry to nazwa sposobu przyrządzenia potraw w kuchni indyjskiej. Curry może być warzywne, mięsne jak i rybne, podawane w sosie. Sos jest intensywny i aromatyczny. Curry jest żółte, czerwone lub zielone. Każda odmiana to inna ostrość.

U mnie przepis na czerwone curry, czyli kurczak z warzywami i makaronem vermicelli. Proste i szybkie w przygotowaniu. 

250 g filetu z kurczaka
1 marchewka
1 cebula
1 papryczka chilli
1/2 limonki
kolendra
2 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki cukru kokosowego
1 ząbek czosnku
2 cm korzenia imbiru
2 liście kafiru
2 łyżki oleju kokosowego
150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
100 g makaronu ryżowego vermicelli

Kurczaka umyj, osusz i pokrój w szersze, ale cienkie paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka, czosnek i imbir drobno posiekaj.
Makaron ugotuj wg wskazań producenta.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj kolejno czosnek, cebulę, liście kafiru i imbir. Przemieszaj, przesmaż razem 2 minuty uważając aby składniki się nie przypaliły. Teraz dodaj pastę curry, znów wymieszaj. Następnie dodaj kurczaka i smaż razem, aż kurczak będzie miękki. Teraz dodaj marchewkę, przemieszaj ponownie, a następnie dodaj sos rybny, bulion i cukier. Całość duś 3 minuty na średnim ogniu. Na koniec dodaj ugotowany makaron vermicelli. 
Podawaj z listkami kolendry, sokiem z limonki i plasterkami chilli.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2023/01/kurczak-w-czerwonym-curry-z-warzywami-i.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2023/01/kurczak-w-czerwonym-curry-z-warzywami-i.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz