piątek, 14 czerwca 2013

Zielone pesto

To pesto robiłam rok temu i jestem zachwycona, nijak sie ma do tych kupnych. Choc nie zawiera w sobie parmezanu jest pycha.
Naprawde polecam zrobic sobie takie pesto w domu.
Za pierwszym razem znikło w kilka godzin, za drugim już dawkowałam sobie pesto w 2-3 dni. Z tego przepisu wychodzi niecały słoiczek 150 gr.

garść bazylii
3 ząbki czosnku
sól morska
oliwa z oliwek
nasiona słonecznika
50 gram sera żółtego (gouda, ementaler)
ew. pieprz świeżo zmielony

Ser ścieramy na drobnej tarce, czosnek kroimy na pół lub w plasterki. Wszystkie składniki oprócz oliwy miksujemy w blenderze. Na koniec dodajemy oliwę, po trochu i miksujemy. Miksujemy tak do czasu aż pesto będzie gęste, ale lekko płynne.


Mmmmm pycha z chlebem.