poniedziałek, 20 stycznia 2014

Chleb z ziarnami

Ten chleb to cudak wśród wszystkich chlebów. Robi się go tak szybko, że nie wymaga większej ingerencji. A smakuje jeszcze lepiej niż wygląda.
Oryginalny przepis, którym się zainspirowałam pochodzi stąd --> pinkcake

Porcja na 1 chleb - 1 keksówka

1,5 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki ziaren słonecznika
1/4 szklanki orzeszków ziemnych (pokruszonych)
garść orzechów włoskich
garść migdałów
garść jagód goji (można dać dwie)
garść kandyzowanych suszonych pomidorów (są słodkawe w smaku)
łyżka syropu klonowego lub miód
3 garście błonnika (zblendowane suche pałeczki)
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka soli
1,5 szklanki wody

Do dużej miski wrzucamy wszystkie suche składniki dodajemy syrop klonowy, oliwę oraz wodę. Mieszamy i odstawiamy aby cała woda się wchłonęła przez płatki. Od czasu do czasu mieszamy. Po ok 30 minutach znów mieszamy. Foremkę silikonową smaruje tłuszczem wykładam moja mieszaninę i pieczę 60 min w 175 stopniach. Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika. Trzeba go dobrze wystudzić zanim się pokroi, gdyż może się rozlecieć.