czwartek, 23 stycznia 2014

Mule w aromatycznym sosie pomidorowym

Jednym ze znanych choć mało lubianych afrodyzjaków jest czosnek. I to on nadaje bardzo aromatyczny smak i zapach naszym potrawom. Pieprz tez jest afrodyzjakiem, gdyż rozpala i grzeje, a to na pewno pomoże w późniejszych igraszkach.
W chwili gdy wszystko jest dostępne w sklepach możemy pozwolić sobie na mała ekstrawagancję i przyrządzić danie, które na pewno pozostanie w naszej pamięci. Dlatego polecam Wam małże, tzw. mule.

Mule w aromatycznym sosie pomidorowym

1 kg małży
puszka pomidorów krojonych
szklanka białego wina
1 cebula czosnkowa
3- 4 ząbki czosnku
sól morska, pieprz
3 łyżki oliwy

Małże oczyścić, oderwać bisiory i usunąć zrosty. Otwartymi muszlami postukać, jeśli się nie zamkną wyrzucić. Na koniec opłukać i pozostawić by odciekły z nadmiaru wody.

Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, czosnek na plasterki. W dużym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebule z czosnkiem. Zeszklić i zalać winem. Ja użyłam słodkiego wina w proporcjach: pól szklanki wina pół szklanki wody. Ale równie dobrze możecie użyć białego wytrawnego wina. Podduszamy chwilkę i wrzucamy puszkę pomidorów. Całość dusimy ok 10 minut. Po czym przyprawiamy sos do smaku, a na koniec wrzucamy mule. Przykrywamy pokrywka i dusimy 6-8 minut, aż muszle się otworzą. W międzyczasie potrząsamy garnkiem kilka razy.

Podajemy z bagietką, która maczamy w sosie.


3 komentarze:

  1. uwielbiam mule , wyglądają świetnie ,szkoda ,że pogoda za oknem mało morsko-wakacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak oceniasz smak tego dania? Ja raczej nie zdecydowałbym się na takie coś w restauracji :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego tez wole sama przygotowywać jedzenie. Nigdy nie wiesz czy trafisz na świeże owoce morza czy mięso. Szczerze muszę przyznać, ze smak mnie zaskoczył. Na pewno jeszcze nie raz zrobię mule.

      Usuń