czwartek, 23 stycznia 2014

Mule w aromatycznym sosie pomidorowym

Jednym ze znanych choć mało lubianych afrodyzjaków jest czosnek. I to on nadaje bardzo aromatyczny smak i zapach naszym potrawom. Pieprz tez jest afrodyzjakiem, gdyż rozpala i grzeje, a to na pewno pomoże w późniejszych igraszkach.
W chwili gdy wszystko jest dostępne w sklepach możemy pozwolić sobie na mała ekstrawagancję i przyrządzić danie, które na pewno pozostanie w naszej pamięci. Dlatego polecam Wam małże, tzw. mule.

Mule w aromatycznym sosie pomidorowym

1 kg małży
puszka pomidorów krojonych
szklanka białego wina
1 cebula czosnkowa
3- 4 ząbki czosnku
sól morska, pieprz
3 łyżki oliwy

Małże oczyścić, oderwać bisiory i usunąć zrosty. Otwartymi muszlami postukać, jeśli się nie zamkną wyrzucić. Na koniec opłukać i pozostawić by odciekły z nadmiaru wody.

Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, czosnek na plasterki. W dużym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić cebule z czosnkiem. Zeszklić i zalać winem. Ja użyłam słodkiego wina w proporcjach: pól szklanki wina pół szklanki wody. Ale równie dobrze możecie użyć białego wytrawnego wina. Podduszamy chwilkę i wrzucamy puszkę pomidorów. Całość dusimy ok 10 minut. Po czym przyprawiamy sos do smaku, a na koniec wrzucamy mule. Przykrywamy pokrywka i dusimy 6-8 minut, aż muszle się otworzą. W międzyczasie potrząsamy garnkiem kilka razy.

Podajemy z bagietką, która maczamy w sosie.