wtorek, 29 kwietnia 2014

Sernik tradycyjny z orzechami

Dawno chodził za mną taki sernik, pyszny, mięciutki jak chmurka z polewą czekoladową. Po prostu niebo w gębie. Przeglądałam wiele przepisów, jednak najbardziej skłaniałam się ku recepturze Doroty z mojewypieki.com. Pierwszy raz zrobiłam tylko z rodzynkami, a ten jest z dodatkiem orzechów włoskich. Dodałam tez ciutkę więcej proszku do pieczenia i muszę przyznać, że nie opadł jak poprzedni.


1 kg twarogu do serników
200 g masła
250 g drobnego cukru do wypieków (osobiście mielę kryształ)
4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
50 g kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat migdałowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie: rodzynki i orzechy włoskie


W misie miksera rozetrzeć miękkie masło z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Po łyżce dodawać twaróg, dalej miksując. Następnie dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i dalej miksować. Dodać bakalie i wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm, przez około 50 minut w temperaturze 160°C. Należy wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku.
Idealnie smakuje z polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:
3-4 łyżki mleka
150 dag czekolady mlecznej

Czekoladę połamać i rozpuścić z mlekiem w rondlu mieszając łyżką lub rózgą. Odstawić na chwilę i polać wystudzony sernik.

Wystudzony i polany polewą sernik należy odstawić do lodówki na kilka godzin.