sobota, 12 kwietnia 2014

Zielony koktajl

Wiosna, gdzie już powoli można dostać wszystkie świeże warzywa nie zapominajmy o nich. To bardzo dobre źródło witamin. Można włączyć do codziennej diety szklaneczkę takiego koktajlu, co nas orzeźwi. Jak i również zaspokoi głód na pewien czas.
Wariantów takich koktajlów jest wiele, tylko od nas zależy co znajdzie się w środku.
Ważne jest tez by dodać trochę solanki, zrobionej z wody i soli himalajskiej (można ja zastąpić kamienną).

Solanka:
1 szklanka wody
2 płaskie łyżeczki soli himalaskiej

Koktajl 300 ml:

1/4 ogórka zielonego
garść sałaty
garść szpinaku
kilka rzodkiewek

Warzywa dokładnie myjemy. Ogórka kroimy w plastry, rzodkiewki na pół, sałatę rwiemy. Szpinak nie potrzebuje ani krojenia ani rwania. Tak przygotowane warzywa układamy w pojemniku do blendowania.
Przygotowujemy solankę- rozpuszczamy sól we wodzie. Rozpuści się nie więcej niż trzeba. 1/4 solanki dodajemy do warzyw i blendujemy.
Koktajl jest gotowy do wypicia.

Zapraszam was również do czytania nowego wydania Pasji i smaków:

http://issuu.com/kuchniailony/docs/pasje_i_smaki_kwiecie___maj_nr_6