środa, 4 czerwca 2014

Drożdżówki z bundzem na słodko

Bundz, bunc czy grudka to to samo, a jak smakuje! Są bundze słodkie naturalne i te słone (posypywane delikatnie sola po wierzchu. Osobiście wolę ten drugi, ale trudno go dostać - jedynie co to w Zakopanym. Ten pierwszy uwielbia mój połówek, więc dla niego dziś te drożdżówki.
Wypróbowałam przy okazji mój nowy nabytek, a mianowicie super robota Boscha MUM54251 - jest genialny. Już robiłam koktajle, kroiłam warzywa w równą kostkę, a dziś drożdżówki.

Ciasto:
40dag mąki pszennej + do podsypania
1 jajko
2 dag drożdży
szklanka mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
łyżka cukru

Drożdże należy pokruszyć, wrzucić do miski zasypać cukrem i chwilkę odczekać, aż się połączą. Następnie zalać połową letniego mleka i dokładnie wymieszać.
Do miksera wsypać mąkę, wbić jajo dodać resztę mleka i zawartość miseczki z drożdżami. W razie potrzeby dodać letnią wodę lub mąkę.
Odłączyć mikser i uformować z ciasta kulę, obsypać mąka i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę, po tym czasie znów zagnieść i odstawić do wyrośnięcia najlepiej na całą noc.


Masa serowa:
20-25 dag naturalnego słodkiego bundzu
1 żółtko
piana z 1 białka
pół szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego

Bundz pokruszyć do misy, wsypać cukry oraz żółtko i utrzeć do połączenia się składników, pod koniec dodać ubite na pianę białko i wymieszać. Masa będzie lekko płynna z grudkami sera.

Przygotowanie drożdżówek:
Rano ciasto podzielić na 6 części i uformować okrągłe placki - wyłożyć je na blachę wyłożona papierem do pieczenia. W każdym placku zrobić w nich wgłębienia dnem szklanki.
Nałożyć po czubatej łyżce masy serowej we wgłębienie.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i uchylić do ostygnięcia drożdżówek.

Smacznego!