czwartek, 14 lipca 2016

Lemoniada z czerwonych porzeczek

Kiedy doskwierają Nam upały trzeba się nawadniać, czyli musimy dużo pić. Polecam więc zrobić pyszna domową lemoniadę. W zasadzie można ja zrobić  każdego rodzaju owoców. Wypróbowałam już cytryny, pomarańcze, truskawki. Teraz przyszedł czas na porzeczki. W sezonie kiedy są tanie, warto skorzystać z tego dobrodziejstwa.


500 g czerwonych porzeczek
4-5 łyżek cukru
1,5 litra + 200 ml wody niegazowanej
1 obrana pomarańcza


Porzeczki obieramy z łodyżek, pomarańczę kroimy na cząstki i wraz 200 ml wody blendujemy w blenderze kielichowym około 3 minuty.
Przygotowujemy sobie garnek oraz sito. Przez sito do garnka przecieramy zblendowane porzeczki,dodajemy cukier i mieszamy.Pozostawiamy na chwilę aby zebrała się piana i ja wtedy usuwamy. Nie usuniemy całej, ale większość. Przelewamy do dzbanka i chłodzimy. Możemy też wypić od razu dodając plasterki cytryn i kostki lodu.