poniedziałek, 21 listopada 2016

Świąteczna szarlotka

Przepisów na szarlotkę znajdziecie bez liku. Założę się, że każda gospodyni ma kilka w zanadrzu. Jednak czasem warto połączyć klasyczny przepis z nieco nowocześniejszą dekoracją np. w stylu amerykańskiego apple pie. Na pewno spotka się z zachwytem domowników, dalszej rodziny czy znajomych. Możecie wycinać różne kształty w cieście, zostawić tylko wycięte otwory lub dołożyć już wycięte na płat ciasta.
Na mojej szarlotce jest świąteczny motyw gwiazdki. Wycięte elementy 'przykleiłam' za pomocą mleka do płatu ciasta już wcześniej nałożonego na jabłka.



1 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki cukru
garść płatków jaglanych

Jabłka należy obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Po czym pokroić w cienkie plasterki. Tak przygotowane jabłka wrzucamy do garnka i dodajemy cukier oraz cynamon. Dusimy przez chwilę aż zmiękną mieszając od czasu do czasu aby wymieszały się wszystko dokładnie wymieszało. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

300 g mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
2 jajka
3/4 szklanki cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowy

Masło wraz z jajkami i cukrem miksujemy na gładką masę za pomocą robota (końcówka do ciasta ucieranego) lub miksera. Zmieniamy końcówkę na hak i dodajemy mąkę. Ciasto wyrabiamy do chwili aż wszystkie składniki połącza się ze sobą. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
Na stolnicę wysypujemy trochę mąki wyjmujemy z misy robota ciasto i je zagniatamy chwilę.
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni góra Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), każdą wałkujemy na cienki placek. Większą część wykładamy na przygotowaną i wyłożoną papierem formę do pieczenia. Ugniatamy tak aby powstały boki do 3/4 wysokości formy. Po czym nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto wysypujemy płatki jaglane – wchłoną one nadmiar soku spod jabłek. Na nie wykładamy obsmażone jabłka.
Z mniejszej rozwałkowanej części ciasta wykrawamy płat wielkości naszej formy, którym przykryjemy szarlotkę. W nim możemy wykroić różne kształty, tak jak u mnie gwiazdki. Takim płatem przykrywamy ciasto. Jeśli chcemy użyć wykrojonych elementów, smarujemy je mlekiem od spodu i układamy na górze ciasta. Można posmarować delikatnie całość mlekiem i posypać gruboziarnistym cukrem.
Ciasto pieczemy 40 45 minut aż się zrumieni.