sobota, 26 listopada 2016

Szybkie bułeczki śniadaniowe

Zdarza się Wam, że brakuje pieczywa na śniadanie? Do piekarni daleko, zimno i macie lenia? Nic trudnego! Nawet drożdży nie potrzebujecie, gwarantuję! Wystarczy odrobina chęci i kilka składników i za 20 minut będą pyszne bułeczki.

Przepis na 4 bułeczki:

2-3 szklanki mąki
1 jajko
3/4 szklanki mleka + trochę do posmarowania bułek
łyżka masła
2 płaskie łyżeczki sody
sól morska

Piekarnik nastawiamy na 170 stopni góra-dół.
Masło roztapiamy i studzimy. Do misy robota dodajemy mąkę, sodę, sól, a następnie rozkłócone jajko z mlekiem i masłem. Całość mieszamy na niskich obrotach aż ciasto dokładnie się połączy i będzie tworzyć zwięzła konsystencję. W razie potrzeby dodajemy mleko lub mąkę.
Kiedy ciasto jest gotowe, dzielimy je na 4 części i formujemy owalne bułki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Nacinamy je poziomo i smarujemy mlekiem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut lub do suchego patyczka.