czwartek, 8 grudnia 2016

Kurczak ras el hanout z marynowanymi pomarańczami

W dzisiejszym poście chciałam Wam zaproponować danie z kuchni arabskiej. Jest ona bogata w przyprawy, dzięki czemu przeżyjecie niezwykłą smakową przygodę z nutką ostrości. Bardzo często przygotowuję do dań arabskich kuskus albo ryż. Zwykle dodaję specjalną przyprawę arabską, możecie się w nią zaopatrzyć w sklepach kuchni świata albo zrobić ją sami.
Na pewno zakochacie się w tej kuchni tak jak ja, a zapach będzie unosił się po domu jeszcze dłużej niż po zjedzeniu tej potrawy.
Kurczak ras el hanout wymaga nieco wysiłku, przygotowanie dodatku tez zajmuje trochę czasu. Za to będziecie cieszyć się później pysznym posiłkiem. Dla zniwelowania ostrości można przygotować dresing z jogurtu, drobno pokrojonego ogórka zielonego i czerwonej cebuli.

Marynowane pomarańcze

2 pomarańcze
3 łyżki soli
wrzątek

Pomarańcze szorujemy i sparzamy gorąca wodą. Z jednej wyciskamy sok, drugą kroimy na ćwiartki i w cieniutkie plasterki. Przekładamy do miski, zasypujemy solą, a następnie polewamy wyciśniętym sokiem oraz uzupełniamy wrzątkiem. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Ryż po arabsku

szklanka ryżu
łyżka przyprawy arabskiej
woda
połowa wody z marynowanych pomarańczy
olej lub oliwa

Ryż  przesypujemy na sitko i płuczemy mieszając ręką przez około 3 minuty. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy ryż. Każde ziarenko ma być obtoczone olejem i zmienić barwę. Ryz ma być idealnie śnieżnobiały. Kiedy już tak się stanie dodajemy przyprawę i mieszamy razem chwilkę go jeszcze podsmażając. Następnie podlewamy woda aż cały będzie zanurzony. Dusimy do czasu aż wchłonie cała wodę, a następnie dodajemy połowę wody spod pomarańczy. Dusimy aż wchłonie większość wody i wyłączamy gaz.

Kurczak ras el hanout

2 podwójne piersi z kurczaka
czubata łyżka przy prawy ras el hanout
2 łyżki oleju
garść daktyli
ew. 2 garście żurawiny
2 garście płatków migdałów

Piekarnik nastawiamy na 180o.
Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy w średnią kostkę.  Przekładamy do miski i zasypujemy przyprawą ras el hanout, dokładnie mieszamy aby cały kurczak był w przyprawie. Przykrywamy folia i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
W głębokim garnku rozgrzewamy olej i przesmażamy kurczaka tak aby z każdej strony był obsmażony, a następnie dodajemy pokrojone daktyle i żurawinę. mieszamy razem, dodajemy migdały i znów mieszamy. Przesmażamy jeszcze 3 minuty i dodajemy marynowane pomarańcze. Mieszamy razem i przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia lub garnka tagine, zostawiając na środku miejsce. W które przekładamy ryż i posypujemy płatkami migdałów.
Przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika na 40 minut. Kurczak w tym czasie dojdzie, ale będzie tez soczysty. Ryż wchłonie pozostałą wodę i będzie idealny.