piątek, 16 grudnia 2016

Śledzie z owocami i miodem

Dziś dosyć nietypowo jak na śledzia, ale warto spróbować. Śledź jest smaczny, można go zrobić tydzień wcześniej bez obawy, że się zepsuje. Jest to ciekawa opcja dla tych co lubią eksperymentować i poznawać nowe smaki.
W mojej rodzinie bardzo lubimy śledzie z dodatkiem miodu, jednak w tym roku postanowiłam zaryzykować i pójść krok dalej. W przepisie wykorzystałam gotowe płaty śledziowe z brzoskwinią i żurawiną o chwytliwej nazwie Mrs Śledziowa firmy Seko.
Doskonale się łączą z pozostałymi składnikami tworząc smaczną propozycję na wigilijno-świąteczny stół.



opakowanie Mrs Śledziowa
2 marchewki
2 średnie cebule
2 łyżki octu
1-2 łyżki miodu
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 małe liście laurowe
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
sól, pieprz do smaku

Marchewki należy zetrzeć na grubych oczkach, cebule w drobna kostkę. Na patelni rozgrzewamy lej dodajemy marchew, przesmażamy i dodajemy cebulkę. Smażymy razem aż cebulka się zeszkli a marchew zmieni kolor i dodajemy kolejno ocet, miód i musztardę. Miodu najpierw 1 łyżkę, a jeśli potrzeba dodajemy więcej. Mieszamy wszystko razem i dodajemy ziele angielskie, pokruszone liście laurowe oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, smażymy jeszcze chwilkę aby smaki się połączyły i  wyłączamy gaz.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki. W wcześniej przygotowanym słoiku układamy na przemian śledzie, farsz marchewkowy, śledzie, farsz itd. Farsz ze śledziami układamy jeszcze kiedy jest ciepły! Zamykamy słoik i zostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce do 10 dni.