środa, 15 lutego 2017

Lemon curd, wersja II

Cytrynowy smak i aromat można zatrzymać na dłużej w kremie lemon curd, który potem można dodawać do babeczek lub jako masę do tortów.
To jest druga wersja kremu cytrynowego, poprzednią znajdziecie tutaj.
Pyszny i orzeźwiający smak cytryn w małym słoiczku! Tak przygotowany krem można przechowywać w lodówce nawet do 7 dni, można mrozić.

3 żółtka
1 jajko
170 g cukru
płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
1 1/2 cytryny
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka oleju kokosowego

Cytryny szorujemy pod gorąca wodą. Skórkę ścieramy na tarce, wyciskamy sok z cytryn wyrzucając pestki. W rondelku z grubym dnem zagotowujemy żółtka, jajko, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy rózgą i dodajemy przesianą mąkę oraz cukier. Zagotowujemy cały czas mieszając rózgą (krem lubi się przypalać, dlatego trzeba być uważnym i go pilnować). Gotujemy aż zgęstnieje, trwa to około 2-3 minuty po czym dodajemy roztopiony olej kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników i zdejmujemy z ognia. Jeszcze ciepły przekładamy do słoika i odstawiamy do ostudzenia.