poniedziałek, 13 lutego 2017

Mleko aromatyzowane

Bardzo często słyszy się o mleku aromatyzowanym, wykorzystywanym przede wszystkim w przepisach cukierniczych. Jest to tak prosta sprawa, a efekt powalający. Można wykorzystać owoce, przyprawy, orzechy i inne produkty, które nadadzą mocnego aromatu naszym wypiekom. Polecam spróbować!
Do zrobienia takiego mleka, właściwie jego koncentratu potrzeba 125 ml mleka i dowolny produkt. Poniżej przedstawię przepis na mleko z użyciem lawendy.

Mleko lawendowe:

125 ml mleka
1 czubata łyżka suszonych kwiatów lawendy

Mleko przelewamy do garnuszka o grubym dnie i podgrzewamy aż zacznie wrzeć. Zdejmujemy z palika i dodajemy lawendę, mieszamy i wstawiamy na palnik do momentu zagotowania się mleka. W tym momencie mleko zdejmujemy z palnika i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie mleko przelewamy do wysokiego naczynia i blendujemy około minuty. Przelewamy przez sito do miseczki i mamy gotowe mleko o mocnym aromacie do wykorzystania do ciast, babeczek czy kremów.