wtorek, 25 lipca 2017

Zupa gołąbkowa

Jest taki czas kiedy nie masz czasu na przygotowanie drugiego dania albo co gorzej inspiracji do przygotowania posiłku. Wtedy z pomocą przychodzą zupy. Można w nie włożyć co dusza zapragnie. Będzie ona zupą gęstą, rzadką albo kremem. To jaka będzie zależy od składników. Czasem na obiad wystarczy sama zupa, bo to co do niej włożymy może okazać się daniem jednogarnkowym.
Dzisiaj właśnie chciałam Wam zaproponować taką zupę, która zastąpi cały obiad. Jest pożywna i smaczna! Jeśli uwielbiacie gołąbki tak jak ja, to pokochacie tę zupę od pierwszego spożycia!

500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 l wody lub bulionu warzywnego
2 marchewki
1 cebula
1/2 główki młodej kapusty
ząbek czosnku
szklanka ryży białego
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu czarnego
łyżeczka mielonego kminku
2 łyżki Ajwaru ostrego Podravka
słoiczek koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki oleju rzepakowego

Cebule kroję w drobna kostkę, marchew obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, kapustę szatkuję ręcznie w drobne paski (można posłużyć się mandoliną).
W dużym garnku rozgrzewam olej i dodaję kolejno: cebulę (którą chwile obsmażam), posiekany czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, a na koniec mięso mielone. Całość mieszam i dobrze obsmażam, aż mięso zmieni kolor, wtedy dodaję surowy ryż, marchew i resztę przypraw oraz bulion (lub wodę). Całość gotuję 30 minut, lecz 15 minut przed końcem dodaje poszatkowaną kapustę i dodaję ajwar oraz koncentrat pomidorowy. Gotowe!