wtorek, 30 stycznia 2018

Zapiekana kasza gryczana z jajkiem

Wiecie, ż najzdrowsza kasza to kasza gryczana? Jest długotrwałym źródłem energii dzięki temu, że skrobia w niej zawarta uwalnia się stopniowo, do tego zapewnia uczucie sytości. Zmielona kasza jest wykorzystywana jako mąka, z której można zrobić pyszne bliny, użyć do chleba, a nawet do ciasta. W województwie lubelskim jest nawet Święto na cześć kaszy gryczanej. Gospodynie pieką gryczaki i inne potrawy z kaszy. Festiwal odbywa się regularnie od 2002 r w Janowie lubelskim, stąd tez nazwa Gryczaki.
Podobną potrawą, której składnikiem jest kasza i jest równie tradycyjna jest piróg biłgorajski. Możecie go również posmakować na festiwalu w Janowie Lubelskim.

Dziś jednak zdradzę Wam szybki przepis. Jakże sycący, nie potrzebujący wiele nakładu pracy, a do tego tani.

200 g kaszy gryczanej
450 ml wody
3 łyżki pesto genovese
pół łyżeczki soli
3 pomidory
4 jajka

Kaszę zalej wodą, posól i gotuj do momentu aż wsiąknie 3/4 ilości wody. odstaw w ciepłe miejsce, a najlepiej owiń ściereczka bawełniana i wstaw pod kołdrę.
Nastaw piekarnik na 160o góra-dół.
Pomidory pokrój w kostkę usuwając gniazda nasienne. Kasza wchłonie wodę w ciągu 15-20 minut, przełóż ja do naczynia żaroodpornego. Dodaj pesto i wymieszaj dokładnie, teraz dodaj pomidory, wymieszaj ponownie.
Włóż kasze do piekarnika i zapiekaj 15 minut, po tym czasie wbij jajka. Jedno po drugim. Zapiekaj aż białko się zetnie. I gotowe.