niedziela, 4 marca 2018

Wieniec z konfiturą malinową

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, a lodówka świeci pustkami zrób taką drożdżówkę jak ja. Pyszna, ale i efektowna. Z kruszonką i konfiturą malinową, oczywiście możesz ją zastąpić dowolnym dżemem lub owocami. Co tylko chcesz! To proste ciasto, wymaga jedynie dobrego wyrobienia i 3 godzin wyrastania.

500 g mąki pszennej typ 650
50 g drożdży
szklanka mleka
2 jaja
2 łyżki cukru z prawdziwa wanilią
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
150-200 g konfitury malinowej

Drożdże zasyp 2 łyżkami cukru i poczekaj aż zaczną pracować (robią się płynne). Teraz dodaj pół szklanki letniego mleka i wymieszaj z drożdżami rózgą. Dodaj 3-4 łyżki maki, wymieszaj i odstaw na 15 minut aż zaczyn podwoi objętość.
W misie robota wymieszaj mąkę, oba rodzaje cukru i sól. Teraz dodaj podwojony zaczyn, resztę mleka, roztrzepane jajka. Wyrabiaj za pomocą haka aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.Jesli jest za rzadkie dodaj maki, za gęste odrobinę mleka. Wyrobione ciasto przykryj czysta bawełniana ściereczka i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja tak jak Moja Babca wstawiam misę pod kołdrę.

Po dwóch godzinach kiedy ciasto wyrosło, wyjmij je na oprószony mąką blat i rozwałkuj na cienki prostokąt. Teraz posmaruj go konfiturą malinową, zostawiając wolne brzegi. Zwiń ciasto w rulon jak roladę, przetnij na pół nie docinając do końca. Następnie zwijaj na przemian jak warkocza. Złóż tak aby powstał wieniec. Przełóż drożdżówkę na okrągła formę wyłożona papierem do pieczenia, pędzelkiem moczonym w mleku posmaruj  ciasto i posyp obficie kruszonką. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na godzinę, a po tym czasie piecz 40-50 minut w nagrzanym piekarniku na160o góra-dół.


Kruszonka
3 łyżki masła
5 łyżek cukru
mąka pszenna (ile zabierze)

Masło rozpuść dodaj cukier, wymieszaj. teraz dodaj mąkę, dodaj tyle aż będą robić się grudki. W tym momencie już nie dodawaj mąki, masz gotową kruszonkę.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz