piątek, 11 maja 2018

Makaron z sosem pomidorowym i tuńczykiem

Uwielbiam tuńczyka, tę rybę polubiłam od pierwszej puszki. Niestety ze stekami z tuńczyka nie mam miłych wspomnień, wolę kawałki tuńczyka z puszki. A taki #MasterTuńczyk warty grzechu.
Bardzo lubię tuńczyka zarówno w sałatkach jak i makaronach. Znam kilka naprawdę smacznych i sprawdzonych  przepisów.
Myślę, nie! ja wiem, że przekonam Cię jeśli spróbujesz zrobić ten makaron.
 
Czy wiesz, że tuńczyk jest źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych? Do tego zawiera witaminy B, A, D , fosfor i żelazo, a do tego jest fit. To idealny składnik, który może grać główną rolę w sałatkach, sosach czy pastach.


120 g czarnego makaronu (na osobę)

Sos:
puszka tuńczyka Princes w kawałkach we własnym sosie
2 średnie pomidory (malinowe)
3 suszone pomidory
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
200 ml wody
3 łyżki oleju rzepakowego

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek na cieniutkie plasterki. Pomidory umyj i pokrój w kostkę, zaś suszone w paski. W małym garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę, a kiedy zmieni nieco kolor dodaj plasterki czosnku, mieszaj i smaż razem przez dwie minuty. Teraz dodaj suszone pomidory, przesmaż razem ciągle mieszając przez minutę, po czym dodaj pokrojone świeże pomidory. Zamieszaj całość i dodaj wodę, duś przez 20 minut, po czym wyłącz gaz i ostudź sos. Po ostudzeniu sos zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Wstaw na gaz i dodaj puszkę tuńczyka w kawałkach we własnym sosie, zagrzej i zestaw z ognia.

Makaron ugotuj we wrzątku wg zaleceń producenta. Ja robię swój makaron i gotuję go maksymalnie 3 minuty aby był al dente.

Na ugotowany makaron nakładam cześć sosu z tuńczykiem i posypuję płatkami parmezanu.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz