sobota, 12 maja 2018

Nero di seppia, czyli domowy czarny makaron

Robienie makaronu to bardzo prosta sprawa, do tego jest trochę zabawy, ale satysfakcja jeszcze większa. Postawa makaronu, dobrego makaronu jest mąka i jajka. Ja używam w 70% semoliny, to gruboziarnista mąka otrzymywana z pszenicy durum. Jest oczywiście nieco droższa od standardowej pszennej mąki, ale jest zdrowsza i to mnie przekonuje.

Do zrobienia makaronu należy przestrzegać złotej zasady na 100g mąki 1 jajko! Jako, że makaron wałkuję w maszynce nie używam soli, może uszkodzić wałkownicę. Jeśli wałkujesz makaron ręcznie możesz dodać sól.
Dodając barwnik dodaj trochę więcej mąki. Jeśli ciasto odchodzi od ręki to jest gotowe.

160 g semoliny
40 g maki pszennej
2 jajka roz. L
8g barwnika z kałamarnicy

Obie maki umieść w misie robota, dodaj jajka i za pomocą haka mieszaj aż wszystko razem się połączy, teraz dodaj barwnik i dalej zagniataj na niskich obrotach. Ugniataj aż cały barwik wsiąknie w ciasto, wyjmij z misy i zagniataj jeszcze chwile ręcznie. Możesz dodać mąkę jeśli ciasto jest zbyt lepkie. Jak odchodzi bez problemu od rąk jest gotowe. Zawiń je w folie i odstaw na 30 minut aby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto podziel na 4 części. Rozwałkuj cieniutko i pokrój makaron na pożądany kształt.
Jeśli używasz maszynki do makaronu, postępuj następująco: ustaw maszynkę na poziomie 0 i rozwałkuj każda część ciasta dwa razy, po czym złóż ciasto na pól i powtórz wałkowanie 2 razy.
Teraz ustaw maszynkę na poziomie 1 i przepuść każdy płat ciasta 3 razy. To samo zrób na poziomie 2, 3, 4 i 5. Im wyższy poziom tym cieniej rozwałkowane ciasto.
Tak rozwałkowane ciasto przepuść przez krajacz do makaronu, ja wybrałam tagiatelle. Pokrojony makaron rozłożyłam na stojaku do suszenia makaronu. Możesz go tez od razu ugotować, to tzw. pasta fresca.

Pamiętaj aby cały czas ciasto było oprószone mąką, dzięki czemu nie będzie przyklejając się do wałkownicy czy krajacza. Ułatwi Ci to pracę. PO ugotowaniu makaron będzie idealnie czarny.


a po ugotowaniu:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz