wtorek, 4 grudnia 2018

Honeycomb, czyli plaster miodu

Honeycomb - plaster miodu, zwany również w zależności od regionu Sea Foam, Yellowman, Pokey-hokey, Cinder lub Toffee. Jest to bardzo słodki przysmak, twardy i chrupiący.
Jego zrobienie wymaga odrobiny skupienia, a potem maczane w czekoladzie można pałaszować ze smakiem.Tak jedzą w UK, nazywają batonika Crunchie.
Honeycomb można wykorzystać do deserów, jako posypkę do lodów czy jako element dekoracji.

200g cukru
100 g miodu
4 łyżki wody
1 czubata łyżka sody

Do rondelka* o grubym dnie wsyp cukier, dodaj miód i wodę. Rozpuść wszystko, nie mieszaj, ale doprowadź do 145 stopni. Ściągnij z ognia, wsyp łyżkę sody i energicznie (zarazem dokładnie)  zamieszaj rózgą. Małą blachę 25 cm wysmaruj olejem, wyłóż fiolą aluminiowa i wylej powstałą masę. Nie układaj, nie wygładzaj, pozwól niech sama się ułoży. Zostaw az całkowicie zastygnie. Potem możesz połamać na kawałki, jest niezwykle krucha.

*Użyj wysokiego rondla lub garnka, przygotowywana masa za sprawą sody urośnie. Uważaj aby się nie poparzyć.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz