czwartek, 30 kwietnia 2020

Sałatka ziemniaczana z serem pleśniowym i pistacjami

Ta pyszna sałatka to propozycja na udaną rodzinna imprezę. Jest prosta, szybka do przygotowania i bardzo smaczna.
Może być dodatkiem do dań z grilla, a także jako osobne danie, bo jest sycąca. Najlepiej podawać ja tuż po ugotowaniu ziemniaków. Jeszcze ciepła idealnie zgrywa się z serem pleśniowym, który lekko się rozpływa, dzięki czemu ziemniaki nie będą suche.

400 g ziemniaków
50 g sera z niebieską pleśnią
50 g pistacji
1 średnia cebula
2 łyżki oliwy EV
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka mąki pszennej
sól. pieprz
natka pietruszki

Ziemniaki wyszoruj, obierz i ugotuj. Nie mogą być rozgotowane.
Cebulę umyj, obierz i pokrój w piórka. do miseczki włóż cebulę i rozdrobnij ją delikatnie palcami. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, wrzuć cebulkę i smaż tak długo aż będzie chrupiąca i brązowa. Odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Pistacje obierz z łupinek i posiekaj.
Ugotowane, ale jeszcze ciepłe ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj pokruszony w palcach ser, połowę usmażonej na chrupiąco cebulki oraz oliwę. Dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, ze pistacje i ser już są solone! Całość delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki.
Sałatkę przełóż do miski w której będziesz ją podawać. Posyp resztą chrupiącej cebulki, pistacjami oraz posiekaną natka pietruszki.
Podawaj od razu!


https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/04/saatka-ziemniaczana-z-seem-plesniowym-i.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/04/saatka-ziemniaczana-z-seem-plesniowym-i.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/04/saatka-ziemniaczana-z-seem-plesniowym-i.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz