środa, 29 kwietnia 2020

Botwinka

Botwinka, pyszna zupa z młodych buraków. W zasadzie to zupa nowalijkowa, gdyż botwinka pojawia się na wiosnę. Najlepiej wykorzystać do niej młode warzywa. Należy odnotować, że botwinka swój charakterystyczny ciemnoczerwony kolor zawdzięcza nie tylko burakom, ale także liściom pływającym w zupie. Liście te są bogatym źródłem naturalnego błonnika, a także ułatwiają trawienie.
Warto ją jeść przy anemii (buraki wspomagają odbudowę czerwonych krwinek), zgadze (łagodzą objawy nadkwaśności) oraz dla odporności, są bogate w witaminę C,wapno, magnez i sód.
Na tą zupę tez jest wiele przepisów, każda gospodyni robi inaczej.
Podawana jest z kleksem śmietany, bez lub zabielana. Z jajkiem na twardo lub roztrzepanym w zupie. Niektórzy specjalnie przegotowują by uzyskać kolor łososiowy.
W nowoczesnej kuchni podawana może być z surowym jajkiem.
Botwinkę można zrobić na wywarze z kości, ale ja najbardziej lubię ją gotowaną w wersji wegetariańskiej. Bez śmietany, klarowną z ugotowanym na twardo jajkiem.
Głownie jest podawana na ciepło, ale można ją jeść także na zimno. W letnie dni bardziej znana jako chłodnik, z jajkiem na twardo i kawałkami ziemniaków stanowi sycące jednogarnkowe danie.

2 pęczki botwinki
2 marchewki
1/4 selera korzeniowego
1 burak
3-4 ziemniaki
1 łyżka octu jabłkowego
3-4 litry wody
4 ziarenka ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
sól, pieprz
ew. 100 ml domowego zakwasu z buraka

Do podania: jajko ugotowane na twardo, śmietana, posiekany koperek

Botwinkę dokładnie umyj, odkrój młode buraczki i pokrój w plasterki. Liście wraz z łodygami drobno posiekaj. Większego buraka obierz i pokrój w średnia kostkę. Tak samo zrób z marchewkami, ziemniakami i selerem.
Wszystkie warzywa prócz botwinki włóż do dużego gara, zalej wodą oraz wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Możesz też wstępnie doprawić. Gotuj 10 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj ocet, zamieszaj i wrzuć botwinkę. Ponownie gotuj 10 minut, na koniec dopraw sola i pieprzem jeśli trzeba. Możesz tez dodać domowy zakwas na barszcz jeśli takowy posiadasz. Nada wyrazistego smaku zupie.

Ta ugotowaną zupę podawaj na gorąco jak lubisz. Na następny dzień nabierze jeszcze bardziej intensywnego koloru.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/04/botwinka.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/04/botwinka.html


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz