piątek, 12 sierpnia 2011

Chłodnik litewski dla matki karmiącej

Pani Monika przesłała mi ciekawy przepis na popularny chłodnik, jednak ze wskazaniem, że jest to wersja dla matek karmiących. Jak wiadomo nie zawsze można w pełni korzystać z letnich delicji - jak pisze Pani Monika, więc przepis jest jak najbardziej trafiony. Tym bardziej, że jest to przepis wg 5 przemian/smaków.

G wrzątek
S ziemniaki, marchew, seler
O świeży imbir
sól, sos sojowy
K odrobina soku z cytryny, koperek, natka pietruszki
G kurkuma
S buraczki, łyżeczka masła lub oliwy (wg uznania)
O odrobina pieprzu
Sł sól, sos sojowy do smaku

Chłodzimy przez godzinę w lodówce. Przed podaniem dodajemy kwaśną śmietanę lub jogurt (K). Zupę, już nalaną do misek, dekorujemy kleksem śmietany i zieleniną.
Warzywa kroimy tak jak lubimy. Buraczki wcześniej gotujemy w całości, następnie ścieramy na tarce. Przyprawiamy tak jak lubimy. Pamiętajcie, aby próbować zupę w trakcie gotowania :)

LEGENDA: G - gorzki, S - słodki, O - ostry, Sł - słony, K - kwaśny

Smacznego!