piątek, 12 sierpnia 2011

Cynamonowo-miodowa kawa mrożona - konkurs

Jak sama autorka piszę, sposób przygotowania jest bardzo prosty. Nic tylko robić i pić. Czasoumilacze w upały jak najbardziej wskazane!

Składniki :
dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
pół łyżeczki cynamonu
200 mililitrów mleka
200 mililitrów wody
dwie łyżeczki miodu
około 4-5 kostek lodu

Sposób przygotowania:
200 mililitrów wody zagotować, zalać kawę rozpuszczalną, najlepiej w wysokiej szklance do połowy. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie włożyć do lodówki. 200 mililitrów mleka wraz z miodem zagotować, jednocześnie ubijając najlepiej mieszadełkiem elektrycznym. Pozostawić do schłodzenia. Następnie wyjąć zimną kawę z lodówki i wrzucić nasze kostki lodu. Wlać do tego schłodzone mleko z miodem, uważając by piana pozostała na górze. Jeśli sie nie udało można ponownie zrobić pianę, ubijając całość w szklance (mleko+kawa), jednak kolory mogą sie już nie skomponować tak, jak widać na zdjęciu - co udało się autorce ;). Następnie włożyć ponownie do lodówki na około 3/4 minuty, lub do  zamrażarki na 2/3minuty. Przed podaniem, posypać pianę cynamonem. I gotowe !

Przepis wysyła Anna Sikora