niedziela, 28 sierpnia 2011

Puszyste gofry z budyniowym kleksem i owocami

 To już ostatni przepis, ale równie ulubiony przez Panią Aleksandrę Filipowską i również wygląda smakowicie.


LETNIE PUSZYSTE GOFRY Z BUDYNIOWYM KLEKSEM I OWOCAMI

Gofry:
160 g mąki
2 jajka
270 ml mleka
1,5 łyżki cukru
50 g stopionego masła
szczypta soli

Do mąki dodajemy  cukier, sól, stopione masło, żółtka oraz połowę mleka. Składniki wymieszać mikserem dolewając resztę mleka. Odstawiamy na chwilę, włączamy gofrownicę (musi być mocno rozgrzana!) i ubijamy z białek pianę, na sztywno, dodając szczyptę soli. Białka dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Pieczemy około 5 minut w zależności od rodzaju gofrownicy. W połowie na chwilę uchylam gofrownicę by wypuścić pianę, ale to może też zależy od sprzętu. Gofry do wystygnięcia ustawiamy w pionie żeby były chrupkie, a nie miękkie.

Masa budyniowa:
Około 1/4 kostki masła gotujemy w mleku ( średnio o połowę mniej mleka niż na przepisie z budyniu), w małej ilości mleka rozpuszczamy 1 budyń śmietankowy i wlewamy do gotującego się mleka cały czas mieszając. Masa powinna zrobić się jednolita, gęsta i kleista.

Na gofry łyżką "chlapniemy" i trochę rozsmarowujemy kleksa z budyniu, a na nim układamy dowolne sezonowe owoce. Koniecznie truskawki, dla koloru można dodać kiwi czy zielone albo fioletowe winogrono.
Mniam! Smacznego