niedziela, 28 sierpnia 2011

Mrożony mus truskawkowy - smak lata

 Pani Aleksandra Filipowska przesłała 3 przepisy na konkurs (każdy będzie w oddzielnym poście), tutaj głosujecie na mrożony mus truskawkowy z chmurkami z bitej śmietany. Pani Aleksandra gwarantuje, że każdy się skusi (oj ja już myślę skąd wytrzasnąć truskawki).

TRUSKAWKOWY MROŻONY MUS Z CHMURKAMI BITEJ ŚMIETANY

"podmrażamy" truskawki (nie tak do końca, ale żeby się zmroziły)
ubijamy bitą śmietanę (ja nie kupuję w sprayu, tylko ubijam taką 30% z odrobiną cukru)
kruszymy dużą ilość mlecznych kruchych ciasteczek, ewentualnie owsianych czy biszkoptowych
truskawki miksujemy blenderem
W wysokich szklankach (takich jak np. do kawy mrożonej) układamy warstwowo:
  • zmiksowane truskawki,
  • bita śmietana,
  • zmiksowane truskawki,
  • bita śmietana,
  • całość posypujemy grubą warstwą słodziutkich rozkruszonych ciasteczek.
Wspaniały lekki deser na gorące wieczory autorstwa Pani Aleksandry F.