niedziela, 22 listopada 2015

Smażone kalmary

Szybka i smaczna przystawka to właśnie smażone kalmary. Można je przygotować i smażyć od razu lub zamarynować i smażyć na drugi dzień. Dobrze usmażone są pyszne i chrupiące, a potrzeba na to tylko 2 minut! Jeśli je przesmażymy będą gumowe i nie zjadliwe.
Najlepszy do nich jest sos czosnkowy aioli, który robi się równie szybko jak kalmary.
Spróbujcie, a zapewniam Was że będziecie chcieć więcej!

500 gr kalmarów
szczypta świeżo mielonego chilli (wystarczy 2-3 przekręcenia młynka)
natka pietruszki
sól morska
2 białka
olej roślinny
6 łyżek mąki ryżowej
2 łyżki semoliny

Kalmary kroimy w krążki, dodajemy chilli, sól morską i natkę pietruszki. Marynujemy cała noc w lodówce.
Białka lekko ubijamy, obie mąki łączymy ze sobą, a olej rozgrzewamy na patelni. Możemy też smażyć w głębokim oleju.
Krążki kalmarów maczamy w białku, obtaczamy w mieszance mąk i smażymy na oleju do zrumieniania ok. 2 minuty. Pamiętając aby przewrócić je na drugą stronę. Będą gotowe wtedy gdy pod naciskiem nie będą się uginać, czyli będą chrupiące.

Sos aioli
2 żółtka
3 ząbki czosnku
100 ml oliwy extra virgine
sól
biały pieprz

Czosnek wraz z solą blendujemy, po czym dodajemy żółtka oraz pieprz i znów miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy powoli oliwę i za każdym dodaniem blendujemy. Z każdym następnym dodaniem po zmiksowaniu konsystencja będzie się zmieniać wraz z kolorem.