środa, 4 listopada 2015

Rosół warzywny z dynią

Ostatnio eksperymentuje dużo z dynią, różnymi odmianami. Głównie ją piękę, a później przetwarzam, wymyślam nowe dania. Czasem jednak potrzeba coś klasycznego, coś jak zupy, która Nas rozgrzeje i doda wigoru. Zainspirowałam się nowym numerem Kuchni, w której autorka zrobiła wegański rosół z dynią. Były tam dodane śliwki wędzone i asafetyda, ja jednak z tego zrezygnowałam. Dodałam swoje dodatki oraz makaron dyniowy, który jest tak bajecznie prostu w wykonaniu, że zapragniecie go zrobić od razu! Ma niesamowicie żółta barwę i jest bardzo delikatny w smaku.

1/2 średniej dyni long cheese island
1 marchew
1/3 pora
1 pietruszka
1/4 selera
1 opieczona na czarno cebula
kawałek imbiru wielkości pół kciuka
1,5 litra wody
liść laurowy, ziele angielskie
sól morska
pieprz świeżo mielony
szczypta chilli

Dynię obieramy ze skórki i kroimy w większa kostkę, pozostałe warzywa obieramy i oczyszczamy krojąc w większe kawałki, zalewamy wodą. Dodajemy opieczoną cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Imbir oczyszczamy, kroimy na cztery części i dodajemy do garnka. Całość gotujemy aż dynia będzie miękka. Pod koniec gotowania wyławiamy pora, pietruszkę, marchew oraz selera. Marchew kroimy na talarki i dodajemy z powrotem do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem i chilli.

Makaron dyniowy

100 g semoliny
25 g maki pszennej
1 jajko
płaska łyżka pieczonego puree z dyni

 Semolinę mieszamy z mąką pszenną, dodajemy jajko oraz purre z dyni i mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Kiedy ciasto będzie zwięzłe i elastyczne oznacza to, że jest gotowe. Zawijamy je w folię spozywcza i odkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie wałkujemy na cienkie ciasto i kroimy w cieniutkie nitki.
Jeśli używacie maszynki do makaronu na początku rozwałkujcie ciasto kilka razy, następnie składając je na pół i znów wałkując z poziomu 0.
Tak samo postępujcie na poziomie 1.
Następnie już tylko dwa razy przepuście przez maszynkę na poziomie 2 i 3.
Od Was zależy jakiej grubości chcecie mieć makaron. Ja skończyłam na poziomie 5.
Makaron można wysuszyć lub ugotować od razu. Można tez ugotowany zamrozić, to równiez dobra rozwiązanie.
Pamiętajcie aby podczas wałkowania makaronu w maszynce podsypywać go obficie mąką.