poniedziałek, 14 grudnia 2015

Przygotowania do Świąt: Zakwas na barszcz czerwony

Jeśli czekacie na wigilijny barszcz z niecierpliwością, bo jego smak jest w ten właśnie dzień nie do pobicia. Koniecznie zróbcie zakwas na barszcz, jeżeli jeszcze go nie znacie. Barszczyk nabierze trochę innego smaku i aromatu. Takich niezapomnianych doznań będziecie chcieli więcej!
Zdradzę Wam sekret, że taki zakwas można pić sam dla zdrowia, a jest naprawdę pyszny.
Przygotowuje się go w 5 dni i jest to naprawdę proste.
Ilość buraków zależy od wielkości szklanego słoja, w którym przygotowujemy zakwas.
Spróbujcie, bo warto!


1kg buraków czerwonych
3 łyżki kminku
pół główki czosnku
2 łyżki soli morskiej
1 l ciepłej przegotowanej wody

Buraki obieramy i kroimy na plastry. Czosnek obieramy i też kroimy na plasterki. W słoju czy innym szklanym pojemniku układamy plastry buraków, posypujemy kminkiem i plasterkami czosnku. Następnie kolejna warstwa buraków, potem kminek i czosnek itd. Ostatnia warstwa ma być bez czosnku i kminku. Jednak na pewno wypłynie coś na powierzchnię, tym nie należy się przejmować.
Mój pojemnik ma objętość 1 litra, więc zmieściły się 3 warstwy buraków.
Ciepłą przegotowaną wodę mieszamy z sola do rozpuszczenia i zalewamy buraki.
Całość przykrywamy gazą. Jesli nie mamy może to być kawałek tiulu, niepotrzebnej firanki.
Szklany słój, pojemnik zostawiamy w chłodnym miejscu.
Zostawiamy tak na 5 dni, po tym czasie przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.