środa, 30 grudnia 2015

Buła z ziołowym śledziem

Śledź to ostatnio dumny temat. Można robić śledzie na tysiące sposobów, a za każdym razem będzie smakował wybornie. Dzisiaj mam dla Was niebanalną propozycję. Może nie jest zbytnio elegancka i nie nadaje się na kolację, ale zapewniam Was że macie sukces gwarantowany i na pewno zaskoczycie znajomych.
My bardzo lubimy takie przekąski przed imprezą, ładuje akumulatory i nie pozwala zbytnio "zaszumieć" w głowie po wypiciu kilku głębszych.
Bułkę można zgrillować i całość zajadać gdy jest jeszcze ciepła.

Bułka pszenna
Beczka śledzi filety z ziołami firmy SEKO
ogórek konserwowy
cebula czerwona
jajko na twardo
jogurt naturalny
musztarda francuska
sól do smaku

Patelnię grillową rozgrzewamy, bułkę przekrawamy na pół (nie do końca). Smarujemy ją olejem ze słoika (ze śledzi) - doda całości ziołowego smaku. Ugotowane na twardo jajko kroimy na plasterki i układamy na połowie bułki, na nim plastry ogórka i kolejno cały płat śledziowy z ziołami. Cebulę kroimy w plasterki i układamy na płacie śledziowym, możemy też dodać cebulkę ze słoika.
Jogurt naturalny mieszamy z musztarda francuską w proporcji 2:1, dodajemy szczyptę soli i całość dokładnie mieszamy. Takim sosem polewamy kanapkę w środku.