wtorek, 29 grudnia 2015

Tatar ze śledzia z pastą paprykową

Jesli nie wiecie jakie przekąski przygotować na Sylwestra to koniecznie wypróbujcie tatar ze śledzia. jest łatwy do wykonania, a jednocześnie smaczny. Całość podana na chrupiącej grzance z kawiorem, a dopełnieniem jest pasta paprykowa.
Taka pastę możecie kupić w sklepach z kuchniami świata, ma gładką konsystencję, piękny czerwony kolor i wcale nie jest ostra. Jest sprzedawana w tubkach.
Najlepszymi śledziami jakie możecie wykorzystać do przepisu to śledzie w oleju rzepakowym firmy Seko. Są idealnie miękkie i jędrne. Taki tatar trzeba przygotować dzień wcześniej, aby wszystkie składniki idealnie się ze sobą przegryzły. Więc koniecznie zróbcie go dzień przed podaniem. Do dekoracji użyjcie kawioru i pasty paprykowej, która nada lekko paprykowy smak tatarowi.


Opakowanie filetów śledziowych solonych a'la Matjas
kilka marynowanych rydzów
2 fileciki anchois
2 średnie korniszony
mała cebulka
łyżeczka soku z cytryny
biały pieprz do smaku

Wszystkie składniki drobno siekamy. W szklanym słoiku posiekane składniki mieszamy z przyprawami i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.