poniedziałek, 29 lutego 2016

Nadziewana papryka ramiro

Uwielbiam warzywa nadziewane mięsnym farszem z ryżem. Jest to dobra alternatywa dla obiadu, w którym już mamy i warzywa i węglowodany. W zasadzie to można nadziewać wszystko co Nam przyjdzie do głowy. Ja najbardziej lubię paprykę i cukinię. Tym razem nadziałam paprykę ramiro, słodką i delikatną. Sos pomidorowy dopełnia całość. Wyszła naprawdę smacznie.



Sos pomidorowy:
250 ml passaty pomidorowej
150 ml wody
szczypta soli, pieprzu
pół łyżeczki sosu sriracha


pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

Passatę wraz z wodą mieszamy z przyprawami. Nie trzeba go wcześniej gotować. Poczas pieczenia w piekarniku zredukuje się do właściwej konsystencji.
Papryka nadziewana:

2 papryki ramiro
10 dag mięsa mielonego (jakie lubicie)
50 g ryżu białego
szczypta soli, pieprzu
pół łyżeczki mielonego kminku

Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ostudzeniu mieszamy z mięsem mielonym i przyprawami, tak aby wszystko razem dokładnie się wymieszało.
Piekarnik nastawiamy na 160 stopni góra-dół.
Paprykę myjemy pod bieżącą woda i osuszamy. Wycinamy dokładnie gniazda nasienne wraz z błonkami. Po czym nadziewamy ją przygotowanym wcześniej farszem.
Formę do zapiekania smarujemy tłuszczem i wlewany sos pomidorowy, na nim układamy paprykę i pieczemy w nagrzanym piekarniku 40 minut do miękkości.