poniedziałek, 15 lutego 2016

Zupa z białego grochu

Biały groch jest wykorzystywany w wielu przepisach. Począwszy od zup, past do smarowania, a skończywszy na daniach jednogarnkowych.
Jednym z takich dań jest zupa, gotowana na żeberkach. Pyszna, pożywna da osób o mocnych nerwach ;)
Co tu dużo pisać, bierzmy się do gotowania.

4 litry wody
200 g białego grochu (namoczonego przez 12 h)
0,5 kg żeberek
skórka z boczku surowego
3 duże ziemniaki
1 marchew
garść suszonej włoszczyzny
10 dag wędzonego boczku
czubata łyżka majeranku
łyżka czosnku niedźwiedziego
płaska łyżeczka kminku
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego

12 godzin wcześniej groch moczymy we wodzie.
Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na rumiano na suchej patelni. Żeberka kroimy na pojedyncze porcje.
Do dużego gara (6 litrów) wlewamy wodę i dodajemy groch i żeberka, zagotowujemy i zbieramy powstałe szumy. Następnie dodajemy suszoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek niedźwiedzi oraz kminek.
Wszystko razem gotujemy około 30 minut, po czym dodajemy marchew i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości, a pod koniec dodajemy majeranek (dodany wcześniej spowodowałby goryczkę w zupie) i podsmażony boczek.
Zupę podajemy z żeberkiem.