czwartek, 20 kwietnia 2017

Chłodnik ze śledziem - WIELKANOCNE PRZEPISY SEKO

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam chłodniki. Są to zupy, które mogłabym jeść na okrągło. Można je tworzyć na słodko i wytrawnie. Osobiście wolę te drugie. Bardzo lubię chłodniki na maślance z odrobiną śmietany. Gaszą pragnie w upalne dni i są pożywne.Wraz z firmą SEKO, w ramach akcji WIELKANOCNE PRZEPISY SEKO postanowiłam zdradzić Wam sposób na przepyszny chłodnik.

2-3 porcje

400 ml maślanki
3 łyżki śmietanki 30%
czubata łyżka chrzanu
2 ugotowane jajka
1 ugotowany młody ziemniak
2 ogórki konserwowe
2-3 płaty śledzi -Filety śledzi a'la Matjas 400/800 g
czerwony kawior, natka pietruszki do dekoracji
sól, biały pieprz do smaku

Maślankę mieszam wraz ze śmietanką, chrzanem oraz solą (wystarczy szczypta) i pieprzem.
jajko obieram, osobno siekam białki i żółtko. Ziemniaka, ogórka oraz płaty śledzi a'la Matjas SEKO kroję w drobną kostkę.
Chłodnik podaję zwykle w pękatych szklaneczkach i od razu go w nich przygotowuję.
Na dnie szklaneczki układam pokrojonego ziemniaka, białko jajka i ogórka. Zalewam maślanką i układam pokrojonego śledzia, żółtko jajka i dekoruję czerwonym kawiorem, natka pietruszki i słupkami ogórka konserwowego.