piątek, 7 kwietnia 2017

Sałatka jarzynowa w waflowych jajeczkach

Założę się, że już myślicie o nowym podaniu Wielkanocnych smakołyków. Jeśli znudziły Wam się dotychczasowe nudne miseczki, choć kolorowe, ale co roku te same na stole. To mam dla Was niespodziankę!
W tym roku możecie zabłysnąć podając ulubioną sałatkę Waszej rodziny w falowych miseczkach w kształcie jajek. Prawda, że oryginalnie? Na dodatek podpowiem, że są to miseczki jadalne. Prawda, że pomysłowo? Takie dwa w jednym lub jak kto woli upiekliśmy dwie pieczenie na jednym ogniu.

Takie waflowe jajeczka dostaniecie w większych hipermarketach i nie jest to duży wydatek. A oklaski gwarantowane :)

Sałatka jarzynowa

2 marchewki
5 ziemniaków
1 mała pietruszka
1/4 selera
2 jajka
1 winne jabłko
2 ogóki kiszone
puszka groszku konserwowego
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany
łyżeczka musztardy stołowej
sól, pieprz do smaku

Wszystkie warzywa gotujemy tak aby były miękkie, a zarazem jędrne. Jajka gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę (moja Babcia zawsze obierała ogórki do sałatki jarzynowej), tak samo postępujemy z jabłkiem. Ostudzone warzywa kroimy za pomocą "stalowej kratki" lub ręcznie kroimy w kostkę. Tak samo kroimy jajka. Majonez mieszamy z jogurtem i musztardą. W dużej misce mieszamy wszystkie warzywa wraz z jabłkiem i sosem majonezowym. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dokładnie całość mieszamy aby smaki się połączyły.
Do waflowych jajeczek wkładamy małe listki sałaty (nie jest to konieczne) oraz po kopiastej łyżce sałatki jarzynowej. Posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem. Można też użyć pasty paprykowej. Nada ona nieco bardziej



pikantną nutkę Naszej polskiej sałatce.