piątek, 21 kwietnia 2017

Sałatka warstwowa śledziowa WIELKANOCNE PRZEPISY SEKO

Jeśli lubicie śledzie tak jak ja, jestem pewna że polubicie tę sałatkę. Najlepiej ją przygotowywać w szklanych miskach lub tak jak ja w słoiku, który można zabrać ze sobą np. do pracy. Gwarantuję, że popularność szybko skoczy w górę ;) Jest jeden szkopuł, będziecie następnym razem karmić wszystkich kolegów z pracy.
Jest to kolejny przepis w ramach akcji WIELKANOCNE PRZEPISY SEKO.

Na słoik 330 ml

1 ugotowany młody ziemniak
1/2 średniego ugotowanego buraka
pół średniej czerwonej cebuli
1 ugotowane jajko
Śledzik na okrągło solony wiosenny 200 g
3 czubate łyżki majonezu
4 łyżki śmietany 30%
pieprz biały
natka pietruszki

Ziemniaka, buraka, jajko, czerwoną cebulę oraz pół opakowania śledzika na okrągło solonego wiosennego kroimy w drobną kostkę. Odrobinę żółtka zostawiam do dekoracji.
Majonez mieszkam wraz ze śmietanką i pieprzem. Sosu nie solę, śledzik już jest solony.
W słoiku na przemian układam: pokrojonego ziemniaka, polewam sosem, czerwona cebulka, sos, burak, sos, śledzie, sos, ziemniak, sos, burak, sos, śledzie, pokruszone żółtko oraz natka pietruszki.