sobota, 13 maja 2017

Zapiekana potrawka z frankfurterkami i ziemniakami

Czasem przychodzi taki czas, że nawet blogerowi się nie chce gotować i wtedy przychodzi z pomocą łatwa i szybka,a zarazem prosta potrawka z kiełbaskami. Dlaczego potrawka? Ta nazwa mi utknęła w pamięci, kiedy zachwycałam się książką Nigelli Lawson "Nigellissima". Nigella w książce takie potrawy opisuje także pieczonkami. Możecie w niej znaleźć wiele fajnych, smacznych,a przede wszystkim włoskich przepisów.

3 średnie ziemniaki
4-6 surowych frankfurterek
2 marchewki
1 duża czerwona cebula
spora garść liści jarmużu
sól, świeży kolorowy pieprz
szczypta suszonego chilli
olej lub inny tłuszcz do natłuszczenia naczynia

Ziemniaki obieram i kroję w plastry, tak samo postępuję z marchewką i cebulą. Kiełbaski kroje na pół. Warzywa wraz z kiełbaskami wrzucam do naczynia żaroodpornego i mieszam z przyprawami. Na konieco dodaję jarmuż i delikatnie mieszam całość.
Piekę w nagrzanym piekarniku do 160-170 o ok. 20-30 minut aż warzywa będą miękkie.