czwartek, 25 maja 2017

Zupa kulkowa

Dzisiaj chce Wam pokazać przepis na pyszną zupę z pulpecikami, zwana zupą kulkową. W tym czasie gdy warzywa są młode, jej smak jest zupełnie inny niż poza sezonem.
I nie potrzeba tu wielkich umiejętności. Choć spotykam się ze stwierdzeniami wielu kobiet i mężczyzn, że nie umieją gotować. To tą zupę ugotuje każdy, kto nigdy jeszcze do kuchenki nie podszedł.
Nie używam zasmażek do zagęszczania zup, tylko niewielką ilość śmietanki 30%.

Zupa:
3 litry wody
2 średnie marchewki
4-5 ziemniaków
2 garście kuskusu
mały kawałek pora
gałązka lubczyku
3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
śmietanka 30% do zabielenia

Kulki mięsne:

500 g mięsa mielonego
50 g płatków jaglanych
sól, pieprz
1 jajko

Mięso mieszam razem z jajkiem, płatkami i przyprawami.  Dłońmi formuję małe kulki ok. 3 cm i obsmażam na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. Po obsmażeniu przekładam kulki do osobnego naczynia.

W wysokim garnku podgrzewam wodę i dodaję lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy oraz sól i pieprz.
Marchew i ziemniaki obieram i kroję w kostkę, a pora w cienkie plasterki. Wrzucam do zupy. Gotuję do momentu aż warzywa będą jędrne. Następnie wrzucam obsmażone wcześniej kulki mięsne i gotuję jeszcze 10 minut, po czym dodaję kuskus i dokładnie mieszam łyżką. Zagotowuję zupę i dodaję niewielką ilość śmietanki do jej zabielenia. Jeszcze raz zagotowuję i zestawiam z ognia. Gotowe!