środa, 3 września 2014

Ciasto makowo-kokosowe

Ostatnio jak nie ja piekę różne biszkopty i robię ciasta. Co więcej wychodzą pyszne, skromnie pisząc ;)
Dziś ciacho makowo-kokosowe, przepyszny biszkopt przełożony masa z bitej śmietany i warstwą jogurtowo-kokosową. Dla równowagi smaków lekko kwaśny dżem śliwkowy.

Biszkopt
4 białka
4 żółtka
100 g mąki pszennej
120 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g maku
60 g wiórek kokosowych

Mąkę dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem i wiórkami.
Białka należy ubić na sztywną pianę i dodawać powoli cukier (może być cukier puder). Następnie dodajemy żółtka- jedno po drugim ciągle miksując. Gdy już się połączą, dodajemy składniki suche powoli mieszając.

Masę przekładamy do wysmarowanej 20 cm okrągłej formy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni góra-dół i pieczemy około 45 minut do suchego patyczka.

Upieczony biszkopt wyjmujemy, odstawiamy do ostudzenia. Następnie kroimy na dwa równe blaty.

Krem:

330 ml śmietany 30%
3 łyżki drobnego cukru
1 łyżka żelatyny
3 łyżki wrzątku

dżem śliwkowy

Żelatynę rozpuszczany w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie aby nie było grudek i odstawiamy na chwilkę by ostygła.
Śmietanę ubijamy na sztywno i pod koniec ubijając dodajemy cukier. A następnie wystudzona żelatynę.

Jeśli macie formę  z wyjmowanym dnem lub choćby pierścień o wielkości blatu możecie się nim posłużyć, aby rozprowadzane masy równo się rozłożyły.

Dolny blat biszkoptowy smaruje dżemem i umieszczam w formie/pierścieniu, na to wykładam krem śmietanowy i przyciskam drugim blatem biszkoptowym. Odstawiam na 30 minut do lodówki aby masa zastygła.

W między czasie przygotowuję polewę jogurtową.

Polewa jogurtowa
250 ml jogurtu naturalnego
2 łyzki wiórek kokosowych
2 łyżki cukru pudru
garść borówek lub barwnik spożywczy
 1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wrzątku

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku tak by nie było grudek, dodajemy 2 łyżki jogurtu i łączymy z resztą. A następnie dodajemy cukier i mieszamy rózga do połączenia się, na koniec dodajemy wiórki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i lekko zastygnięta polewą nakładamy na ciasto. I znów wkładamy do lodówki na minimum 30 minut do zastygnięcia.