wtorek, 9 września 2014

Puree z pieczonej dyni

Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw, można ja przyrządzić na wiele sposobów. Tylko od Nas zależy czy będzie ona składnikiem dania na słodko lub słono.
Dziś chciałabym si e podzielić z Wami przepisem na puree z dyni pieczonej, idealne do farszów pierogowych, zup czy domowego pieczywa.

1 dynia hokkaido
sól morska gruboziarnista
rozmaryn
oliwa z oliwek

Dynię należy pokroić, wydrążyć oraz obrać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folia aluminiową i ułożyć kawałki dyni. Posypać je sola i rozmarynem oraz polać oliwą. Piekarnik nagrzać do 150 stopni z termoobiegiem i piec do miękkości.
Gdy dynia ostygnie można ja pokroić na mniejsze kawałki i pognieść widelcem lub zmiksować w blenderze.