piątek, 19 września 2014

Prażone ziarna soi

Jako, że staram się przejść na dietę szukam potraw bogatych w białko. Taka przekąska na pewno są ziarna soi, które w 100 g posiadają około 37 g białka. Do tego są bardzo smaczne, a to za sprawą przypraw jakie użyjemy do przyprawienia. Jeśli jesteście odrobinę ciekawi to spróbujcie, a się nie zawiedziecie.
Odkąd je zrobiłam noszę ze sobą w torebce woreczek z ziarnami :)

20 dag suchej soi
tymianek
chilli
papryka słodka
sól
łyżka oleju rzepakowego

Soję na noc zalać wodą, niech się moczy. Odcedzić, wrzucić do gara, zalać woda i gotować około 2 godzin, aż będą miękkie. Odcedzić i wystudzić. W misce soje wymieszać z przyprawami i olejem.
Piekarnik nagrzać do 170 stopni z termoobiegiem. Blachę wyłożyć papierwm i rozłożyć soję równomiernie, piec około 40-45 minut.
Zalecam doglądać soje by nie popękała zbytnio.
Oryginalny przepis tu.