wtorek, 25 listopada 2014

Boczek Świąteczny z morelą i śliwką

Ten boczek pieczony gości na naszym rodzinnym stole od lat, faszerowany czosnkiem i suszonymi morelami oraz śliwkami. Jedynie co to ewoluują przyprawy, głownie powinna być gorczyca biała i sól, jednak ten boczek jest z rozmarynem i naprawdę wyśmienicie smakuje.

płat płaskiego boczku ok. 1 kg
3 ząbki czosnku
suszony rozmaryn
suszone śliwki i morele
sól, pieprz
bawełniany sznurek

Boczek myjemy osuszamy. Jeśli kupujemy ze skórą i żeberkami to je odkrawamy, a płat boczku solimy i pieprzymy oraz posypujemy rozmarynem.
Czosnek obieramy, kroimy w plasterki układamy rządek na boczku, a obok morele i śliwki. Za pomocą sznurka zwijamy wzdłuż najdłuższego boku, aby powstała jakby rolada. Mocno ściskamy sznurkiem kilka razy i zawiązujemy.
Boczek można owinąć folia aluminiowa lub włożyć do naczynia żaroodpornego i piec około godziny w 160-170 stopniach góra-dół. Następnie odkryć i piec jeszcze 15 minut w 200 stopniach aby skórka ładnie się zrumieniła.